PETRIKERESZTÚR ONLINE

  Halált is okozhat, ha így fűtesz:                 szigorúan tiltja a Katasztrófavédelem!    

   Tudod, mi az, amivel soha, de soha nem lehetne fűteni?Nagyon komoly                      következménye lehet!

 

 

Szerző: Árbócz Lilla
 
Forrás: Femina/OKF
 

 

 

 

Bár a városi lakásokban leginkább távfűtés, illetve gázüzemű központi fűtés a jellemző, máshol máig nagyon sokan fűtenek vegyes- vagy fatüzelésű kazánnal, sőt, egyre jellemzőbbek utóbbiak modern változatai is. Így fűteni azonban korántsem játék, és bár gázfűtés esetén is nagyon sok mindenre oda kell figyelni, fa- és vegyestüzelés esetén talán még fontosabb a biztonságos üzemeltetés. Ezzel kapcsolatban érdemes megfogadni a Katasztrófavédelem tanácsait.

Kéménytűz lehet belőle, ha helytelenül fűtesz!

A szilárd tüzelés, elsősorban a fatüzelés eredményeként a tökéletlen égésből eredően elégetlen gázok távoznak a füsttel, továbbá korom, kátrány, szurok keletkezik, ami a kémény belső falazatára, sok esetben az összekötőelemben vagy akár már a tüzelőberendezésben is lerakódhat. Ezek az éghető lerakódások megfelelő hőmérsékletet elérve meggyulladhatnak.

k__m__ny.jpg

A kéményégetés az a folyamat, amikor mesterségesen a kéményseprő gyújtja be a lerakódást, majd a teljes kiégést követően kitisztítja a kémény járatát. Ezt mindig csak ő végezheti el. Ha a kéményseprő által nem ellenőrzött, nem tisztított, esetleg üzembe helyezés előtti kötelező műszaki vizsgálat nélküli kéménynél következik be a spontán kiégés, vagy nem szakember végzi a kiégetést, előfordulhat, hogy a kéménytűzből épülettűz lesz.

Tilos a háztartási hulladék elégetése

A kéménytűz keletkezésének megelőzéséhez a kéményseprő általi vizsgálat fontossága mellett is lényeges felhívni a figyelmet néhány szabályra. Ezek közé tartozik, hogy a szilárdtüzelésű tüzelőberendezésekben kizárólag a gyártó által előírt tüzelőanyagot szabad eltüzelni, háztartási hulladékot, műanyagot szigorúan tilos.

Amennyiben háztartási hulladékok is elégetésre kerülnek, úgy a tüzelőberendezés idő előtti tönkremenetelét is előidézheted, a szén-monoxid mellett egyéb igen mérgező gázok, gőzök, savhatások is keletkezhetnek, továbbá növekedhet a lerakódás mértéke, ami kéménytüzet, valamint a rendszer idő előtti tönkremenetelét és a biztonságos működés feltételeinek romlását eredményezi.

Tüzelésre kizárólag kezeletlen - festék-, lakk-, pác-, ragasztóanyag-mentes -, légszáraz keményfát szabad használni. A tüzelőberendezéseket nem szabad túlterhelni, egyszerre sok fát rátenni. Ennek eredményeként ugyanis nő az elégetlen gázok mennyisége, a korom-, kátrány-, szurokképződés, a lerakódás a füstjáratokban, a kéményben.

 

Erre kell még figyelni az üzemeltetés során

A Katasztrófavédelem leszögezi, hogy csak engedélyezett típusú, kifogástalan műszaki állapotú tüzelő- és fűtőberendezést szabad üzemeltetni.
Szilárd tüzelőanyaggal - fa, szén, szalma, pellet - üzemelő berendezés közelében nem szabad éghető anyagot elhelyezni. A tüzelőberendezésen lévő ajtókat csukott állapotban kell tartani, a berendezést pedig csak akkor tisztítsd, amikor az már lehűlt. Berendezési tárgyak, bútorok a fűtőtestek és a hozzá kapcsolódó füstelvezető csövek közelében nem helyezhetőek el.

Fontos tudni, hogy áramszünet esetén a keringető szivattyú nem működik, ilyen esetben a tüzelést ne folytasd - tarts készenlétben nem éghető anyagú edényt és lapátot, melyekkel ki tudod szedni a parazsat a kazánból, és biztonságosan kiviheted olyan helyre, ahol ezt követően eloltható. Amennyiben elmész otthonról, ne rakd meg a kazánt, mert áramszünet esetén, a keringetés hiánya miatt a víz felforr a kazánban, ami felhasadhat, felrobbanhat.

 

A szilárd égéstermékeket, hamut, salakot csak kihűlt állapotban öntsd ki, a forró anyagmaradványok ugyanis tüzet okozhatnak a szeméttároló edényben. Tilos olyan helyen kiüríteni, ahol tüzet okozhat, például a száraz aljnövényzetet, tűzifát meggyújthatja.

2015.05.23 - Petrikeresztúri Gyereknapon bemutatott gyógynövények
/Emlékeztető és kiegészítés/


Friss növényink voltak: nyírfa, menta, citromfű, papsajt mályva, pásztortáska, közönséges galaj, mezei zsurló, cickafark, lándzsás és kereklevelű útifű, gyermekláncfű, dió

Nyír: Májusban gyűjtött leveleket, darabolva szárítsuk (árnyékos, jól szellőző, tiszta helyen. Egyedüli kivétel a bodza, melyet napon szárítunk). Alkalmazzuk forrázatként vese-, epekő és homok oldására, végtagvizenyő ellen. Erős vízhajtó lévén sokat kell inni rá (ez minden vízhajtó növényre igaz), napi körülbelül 3 liter egyéb folyadék lenne az ideális, hogy elkerüljük a fejfájást!

Menta: Virágok megjelenése előtt, napsütéses időben gyűjtsük a leveleket és zsenge szárrészt. Egy nap fonnyasztás után (minden illóolajos esetében), feldarabolva szárítsuk. Alkalmazzuk forrázatként száj és emésztőcsatorna fertőtlenítésére (bél-, gyomorhurut, torokfáját, rekedtség), megfázásra. Hideg teája csökkenti a hányingert, frissen bedörzsölve viszketési ingert csökkenti.

Citromfű: Virágzás kezdetén a hajtás felső pár centiméterében van a legtöbb hatóanyag. Forrázatát nyugtató (kevés fű) vagy frissítő, élénkítő szerként (több fű) is fogyaszthatjuk. Immunerősítő, görcsoldó, szívnyugtató, fejfájás ellenes.

Papsajt mályva: Leveleket és pár centi szárrészt gyűjtsük virágzás kezdetén. Hideg vizes áztatással készítsük. Szűrés előtt melegítsük fel. Használhatjuk gargalizálásra szájüregi gyulladások, vagy igyuk meg légutak, emésztő- és kiválasztó rendszeri gyulladások esetén. Borogatásként túlzott könnytermelésnél szemre vagy fekélyek, bőrgyulladások, visszerek gyulladására tehetjük.

Pásztortáska: Friss növény felső 30 cm-es részét gyűjtjük. Vérzéscsökkentésre használjuk összehúzó hatása miatt. Méhvérzés, gyomorvérzés, aranyér esetén, de a vérnyomást normalizálásában is segít. Külsőleg nyersen, vagy teaként is vérzéscsillapító.

Közönséges galaj: Zöld részeit gyűjtsük. Használható a ragadós és a tejoltó változat is. A közönséges galaj virágai fehérek, tapintása nem érdes. A tejoltó onnan kapta a nevét, hogy szűrőbe téve a tejet átöntötték rajta, így készült a sajt vagy túró. Virágai sárgák, tapintása nem érdes. Ragadós galaj azonban bőrre, ruhára, bármire tapad. (Felismeréshez képek a mellékletben)
Nyirok utak tisztítására és daganat ellenes hatása miatt használjuk forrázatként, vagy nyersen préselt levét. Emellett vízhajtó, salaktalanító.

Mezei zsurló: Felismerni élőhely alapján, tapintásra és ránézésre lehet. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, jobb, ha csak ülőfürdőnek vagy borogatásnak használjuk, mert a mocsári zsurló belsőleg ellenjavallott.
A mocsári zsurló törékeny, színe sötétebb, kígyóbőrszerű, spóratartója azonos száron nő a levélkékkel, ágai ötélűek, belül üregesek. A mezei zsurló kovasavban gazdagabb, ha morzsoljuk érdes (súrolásra használták, innen a zsurló név), száracskái hosszabbak és szárazabb helyen, réteken él, ágai négyélűek, tömörek. Erdőben találkozhatunk az óriás zsurlóval is. (képeket mellékeltem)
Teáját főzzük 5 percig, igyuk vagy öntsük fürdővízhez ízületek tisztítására, vagy húgyúti szervek gyulladásának csökkentésére. A gerinc porckorongjait, ízületeket rugalmasabbá teszi, mert kioldja a lerakódásokat. Vértisztító, salaktalanító, regeneráló, vízhajtó.

Cickafark: Virágzáskor gyűjtsük szárát, levelét, virágát. Gyulladáscsökkentő, görcsoldó, fertőtlenítő, vérzéscsökkentő, erősíti az ereket, segíti az emésztést, hajtja az epét. Forrázatként vagy ülőfürdőnek használjuk fel. Hölgyek panaszira kiváló, felfázásra különösen jó, zsurlóval kombinálva is.

Útifű: Alkalmazható a kerek vagy a lándzsás. Nyersen összetörve vagy rágva sebre, csípésre téve fájdalmat csillapít, sebet gyógyít és fertőtlenít. Teája légúti megbetegedésekre alkalmazható, légúti tünetes allergiánál is kiváló. Szirupja torokfertőtlenítő és nyálkahártya bevonó (leírás alább).

Gyermekláncfű: Gyűjthetjük leveleit vagy gyökerét /gyökereket mindig koratavasszal vagy ősszel szedünk, ilyenkor legtöbb bennük az életerő/. Vértisztító, salaktalanító, vízhajtó, epehajtó, emésztést serkentő.

Dió: Kétféle állapotában gyűjtjük a leveleket különböző felhasználásra.
Vagy korai /a zölddió átmérője 2 cm-nél kisebb/, ekkor daganatellenes szerekbe, és külsőleg alkalmazzuk.
Vagy kései állapotában, ekkor teaként fogyaszthatjuk, a levelek kipermetezték már a juglont, a zölddió nagyobb, mint két centi. A tea gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, emésztést segítő. Ülőfürdőnek bőrgyulladásokra használatos, pakolásnak is jó.

Olajaink: orbáncfű olaj, körömvirág olaj

Orbáncfű
Mellékelt fotókon látható azonosító jegyek:
Fekete pöttyök: szirmok, bimbók, levelek felületén, ezekben található piros olaja, szétmorzsolva az olaj tározókat, piros színezetet ad
Áttetsző pöttyök: leveleken, napfény felé tartva látható az elvékonyodott terület

Olaját a virágok, levelek és a szár felső részéből nyerjük. Ameddig a fekete pöttyök megfigyelhetőek.
Egy napig kiterítve fonnyasztjuk, majd apróra vágva dunsztosüvegekbe töltjük és felöntjük tetszőleges olajjal és légmentesen lezárjuk.
Napon érleljük 3 hétig, 3 naponta összerázzuk.
A kész olajat tea, majd papír (kávé) szűrőn átszűrjük. Ha szeretnénk, tehetünk nagy szemű sót (pl Himalya sót) az üvegekbe, mert a rothadásért felelős vízcseppeket, polleneket magához vonzza, megköti.

 

 

 

 

 

 

Olajok szűrése egy lépésben

Körömvirág
Ahogy az előzőnél, virágait üvegekbe tesszük, olajjal felöntjük. 3 hétig érleljük (nem kell napon lennie). Majd szűrjük. A papírszűrő gyorsan eltömődik, ezért érdemes előbb teaszűrőt használni, így kevesebbet kell cserélni a szűrőpapírokat.

Krémkészítés

1:1:1 (egyharmad) arányban használunk fel olajat, sertészsírt és méhviaszt

(Méhviaszhoz, akinek nincs méhész ismerőse, bioboltban vagy netes rendeléssel is hozzájuthat, pl.: http://www.borzaszappan.hu/magyar_termeloi_mehviasz_250g?utm_source=arukereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=direct_link)
Sertészsírból sózatlant és pirítatlant válasszunk, olajból ízlés szerint, jobb a hidegen sajtolt, de az étkezési is megteszi.

Vízfürdőben olvasszuk meg az összetevőinket, kevergessük, amíg homogén nem lesz. Ekkor üvegekbe tölthetjük, és ha megdermedt kész is.
Ha híg lett, kevés méhviaszt adtunk hozzá, nyugodtam megolvaszthatjuk újra és tehetünk hozzá még.

A kémeket nem kell hűtőben tárolni, szavatossági idejük nincsen, de ahogyan a teafűből is, érdemes évente elhasználni és újat készíteni. J

Szirupkészítés:

Lándzsás (/ kereklevelű) útifűből vagy fenyőrügyből, mentából, citromfűből, esetleg kései diólevélből készülhet.
A cukros kivonatoknál a cukor növény aránya általában 60-40%. Adhatunk hozzá aszkorbinsavat (gyógyszertárban beszerezhető), vagy mézet is.

Az összevágott növényt ujjnyi vastagon kristálycukorral rétegezzük. Alul és felül cukor legyen.

Pár nap alatt ülepszik, töltsük után cukorral.

 3 hétig érleljük így, majd kiöntve oldjuk fel erős /lándzsás útifű, vagy amilyen szirupot készítünk/ teával a kristályosan maradt cukrot.

Szűrjük teaszűrőn lábasba és vízfürdőben melegítve sűrítsük hozzáadott cukorral, amíg feloldódik benne.

Ha már nem vesz fel több cukrot, adagoljuk üvegekbe, zárjuk légmentesen és tegyünk őket dunsztba.

Bármit készítünk, nem árt felcímkézni, ne legyen kavarodás a házi patikánkban! J

Tinktúrakészítés

Szó volt a dió-galaj-fagyöngy daganatellenes tinkrúráról, így leírom annak elkészítését. Tinktúrát gyárthatunk emellett például feketenadálytőből, nagy bojtorjánból, csalán gyökérből stb.

Tinktúrához fogyasztásra is alkalmas ízesítetlen alkoholt használjunk, például vodkát. Az összevágott növényt felöntjük, hogy teljesen ellepje az alkohol, 2-3 hétig érleljük, olykor összerázzuk, majd szűrjük.

Daganatellenes tinktúrához: A diólevelet tavasszal szedjük és tesszük alkoholba (korai), a fagyöngyöt általában télen gyűjtjük, és azon frissen tartósítjuk, a galaj tavasztól őszig jó, de zsenge hajtásokat válasszunk. Mivel a három növényt külön vagyunk kénytelenek áztatni, utólag öntjük őket össze 1:1:1 arányban.
Ezzel ecsetelhetünk, borogathatunk és cseppenként ihatjuk is étkezések előtt.

Fekete nadálytő vagy nagybojtorján tinktúra:
A gyökereket ősszel ássuk (vagy tavasszal, de úgy problémás a felismerés), alaposan megtisztítjuk, apróra daraboljuk. Üvegbe tesszük, felöntjük. 2-3 hét után szűrjük.
Amennyiben még szezon van és szeretnénk sűríteni az oldatot, a kész tinktúrába újra friss gyökeret apríthatunk és újabb 2-3 hétig érlelhetjük.
A feketenadálytő tinktúra használható traumatikus sérüléseknél, például régen csontforrasztásra is használták, de kezelhetünk vele zúzódásokat, ízületi bántalmakat.
A bojtorjánt és a csalánt hajszesznek használjuk, normalizálja a fejbőr és a hajhagymák működését, serkenti a hajnövekedést. Kombinálhatjuk kései dió tinktúrával a csalánt és bojtorjánt, együtt remek együttes hajhullás ellen.
(A bojtorján kétéves növény, első éves gyökeret használunk ősszel, második éves már virágot és bogáncsot fejleszt, a gyökere elkorhad, nem raktároz már. Felismeréshez tépjük meg a levelét óvatosan, vattaszerű szálak kötik össze a sérült levélszéleket.)

Kérdeztétek:
Vérnyomásra fehér fagyöngyöt vagy még inkább galagonya virágos ágvéget szokás fogyasztani. A szívizmok és érfalak rendbetételével segíti a vérnyomást, nem tünetet kezel, ahogy a gyógyszer, így nem emelő és csökkentő, hanem normalizáló munkát végez. Szívre (többek közt) jótékonyan ható növény még a fokhagyma, fogyasszuk bátran! Emellett az alkohol fogyasztás lecsökkentése (vagy elhagyása) és a rendszeres testmozgás is hozzájárul a szív és érrendszeri betegségek megelőzéséhez vagy leküzdéséhez.

Akác mérgezősége. A fehérakác virágait szárítva meghűléses betegségeknél, frissen szirupkészítéshez használhatjuk, a növény többi része azonban mérgező, fogyasztása nem javasolt.

Kristálycukor helyett használhatunk barnacukrot, mézet.
Étolaj helyett olíva-, tökmag-, lenmagolajat stb.
Sertészsír helyett, pálmaolajat, kókuszzsírt stb.
Alkoholból is azt, ami éppen kéznél van, de vegyük figyelembe, az alapnövény pl pálinka esetén a szilva/körte és társai hatása is befolyással lesz!

Érdemes elolvasni, ismerkedni vele:

Maria Treben: Egészség Isten patikájából
Szabó Gyuribácsi könyvei és weblapja /gyorgytea.hu/
Kissné Dogossy Éva: Gyógynövények – A természet kincseskamrája

 

Ajánlatos az orvosunkkal egyeztetni a gyógynövény használatot, annak ellenére, hogy sok orvos nem ismeri és élből elutasítja. A növények hatóanyagai ugyanis bizonyos esetekben kölcsönhatásba lépnek a gyógyszerhatóanyagokkal és módosíthatják vagy közömbösíthetik azok hatását!

Bővebben...

Naptár

Időjárás

Időjárás előrejelzés

www.idokep.hu

Látogatók száma

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counter Ma37
mod_vvisit_counter E héten37
mod_vvisit_counter E hónapban1135
mod_vvisit_counter Múlt hónapban2036
mod_vvisit_counter Eddigi látogató1801982

IP cime:: 54.92.170.142
 , 
2017.08.21. - 09:13 van