PETRIKERESZTÚR ONLINE

Ma 2017. szeptember 19., kedd, Vilhelmina napja van. Holnap Friderika napja lesz. Boldog névnapot kívánunk !

 

 

Petrikeresztúr község Zala megyében, a megye északnyugati részében fekszik, Zalaegerszegtől 19 kilométerre délnyugati irányban, a szlovéniai határtól (Rédics határátkelőhelytől) 25 km távolságra, „Göcsej szívében”.

Göcsej Zala megye legismertebb, legtöbbet emlegetett földrajzi - néprajzi tája. Határai pontosan nem is jelölhetők ki. Ha a természetes határok szempontjából vizsgáljuk, akkor a Zala, Válicka és Kerka folyók által határolt, mintegy 70 községet és Zalaegerszeget a megyeszékhelyet foglalja magába. Első említése 1689-ből való, Gyöngyösi Nagy Ferenc egerszegi várkapitány egyik levelében a mai Milej, Becsvölgye, Petrikeresztúr környékét Gőbőcsének nevezte, majd 1769-ben és később többször is „Göcsei Districtus”-nak jelölik ezt a vidéket. A XIX. század első harmadában Göcsejről már, mint kialakult területről beszélnek. Ehhez nagyban hozzájárult Pálóczi Horváth Ádám, aki Petrikeresztúron töltött éveiben Göcseji Helikon néven irodalmi kört alakított, ezáltal a közfigyelmet felhívta Göcsejre.

A település címerében a P betű a Petri-re utal, míg a kereszt a Szent Kereszt tiszteletére szentelt templomhoz kötődik. A címerben a tölgyfaág és a búzakalász a termékenység szimbólumai, mely a környékbeli erdőkre, és a mezőgazdasági tevékenységre utal. A címer külső díszeként megjelenő olajág pedig egy 1894-50-es jegyzői pecséten szerepelt.

 

 

A település történetéből a következő töredékek ismertek:

Írott források 1260-ban Terra de Petur névvel jelölték a falut. Később a következő neveket használta: 1338: Petry, 1435: Felsupetri, Alsopetri, 1422: Kereztwr, 1497: Petthry Kerezthwr. Első tagja a latin Petrus személynévből származó magyar Péter-i képzős származéka, amely előbb Péteri, majd magánhangzó kieséssel Petri lett. Az utótagja a település templomának titulusa.

Szintén 1260-ban említik Csőszi várföldet (a zalai vár hírnökeinek földjét nevezték Csőszinek) határjárásában, mint földet Petur néven, s azt mondják, hogy szomszédja ennek Ormándföld (mai Ormándlak), melytől el van határokkal választva. Határos volt Milejjel (mai Milejszeg) is. (1338)

Az 1513. évi adólajstrom szerint a településen Kereszturi Jánosnak 1 adózó jobbágy portája volt, ugyanitt 1 telkes nemesek ekkor: Chykos János, Kereszturi Benedek özvegye, Gyerfy András, Pathay Péter és László. (A településen ma is élnek Györfi és Patai vezetéknévvel).

1537-ben Tharnok-i (jelenleg szomszédos település Zalatárnok) Bothka Miklós, jobbágyaival a Zala megyei Patho possessio (jelenleg Pató-hegy Petrikeresztúrhoz tartozik) határában szénát gyüjtő Georffy László megölette. Ugyanebben az évben a Tharnok-i jobbágyaival rátört a Kerezthwr-i Gyerfy Miklós, a megölt László testvére nemesi kuriájára.

1541-ben a vasvári káptalan Ferdinánd király rendeletére beiktatta Bánffy István az alsólendvai uradalomba, melynek tartozéka volt a helység.

1593-ban Georffy Ferenc és Kelemen vallja, hogy „hoc penurioso tempore omnis generis vistus et amictus …compusi” nemesi kuriájuk teljes fundusát Petherkerezthwr possessioban Myhalyffy Istvánnak és örököseinek 13 Ft-ért örök jogon eladták. Mind az eladó, mind a vevő vezetéknevében a község Petherkerezthur néven is szerepel.

1828-as országos összeírás adatai alapján: egerszegi járáshoz tartozik, lakosságszám: 218 fő, kézművesek száma: 3 (1 kovács, 2 takács), adózók száma: 60, zsellérek: 30. Állatállomány: anyatehenek: 14, igásökrök: 9, tinók: 5, lovak: 11, juhok: 62, sertések: 12. Nemesi falu, agilisek és néhány nem nemes és idetelepített zsellér lakja. A szőlők kilenced fizetésével vannak terhelve.

1866-ban a Győrffy család kivált területéből és létrehozta Győrfiszeget. Önálló település 1948-ig volt, amikor is egyesítve lett Petrikeresztúrral. Ma falurész.

         

 

Petrikeresztúr községnek köves útja 1892-ben készült el.

Az első világháborúnak 33, a második világháborúnak 21 áldozata volt.

Az 1945-ös földosztás mindössze 2 embert érintett. 1956-ig volt a településen kis termelőszövetkezet, mely a forradalom után feloszlott. Szakszövetkezet 1960-ban alakult.

A település lakosságszáma 1949-ben volt a legnagyobb, 806 fő. Ebben az időben, helyben működött tanács. Nagyobb erejű elvándorlás az 1950-es évektől kezdődött leginkább megélhetés céljából. Az olajipar megjelenése a szomszédos községekben (Nagylengyel, Gellénháza), a megyeszékhelyi (zalaegerszegi) munkahelyek fokozták az elvándorlást. 1978-ban a helyi általános iskola is áldozata lett a körzetesítésnek, mely szintén az elvándorlás egyik okává vált.

Az 1950-es évektől létesítmények épültek, jöttek létre a faluban:

· Iskola 1959 (előtte római katolikus iskola volt 1902-től)

· 2 pedagógus szolgálati lakás 1952 és 1959.

· Vegyesbolt és italbolt 1963.

· Tűzoltószertár 1957.

· Mázsaház 1962.

· Gáztároló 1967.

· Aszfaltút 1960.

· Kultúrház, klubkönyvtár 1967.

· Autóbusz járat 1950. (Zalaegerszegre)

· Villany 1962.

· Ravatalozó 1971.

  

1969. júliusától a Tanács összevonásra került a szomszédos Nagylengyellel, majd később 7 település összevonásával megalakult a Községi Közös Tanács Gellénháza székhellyel. Jelenleg ez a hét település alkotja a körjegyzőség településeit is.

Megvalósult fejlesztések 1990-től:

 • Sportöltöző korszerűsítése, zuhanyzó kiépítése

 • Kultúrház konyharésszel való bővítése, fűtési rendszer kiépítése, tetőszerkezet újítása

 • Vezetékes tv antenna rendszer kiépítése, később csillagpontos rendszerré alakítása

 • Gázellátás megvalósítása faluban

 • Közvilágítás korszerűsítése, az új házhelyek felé bővítése

 • Házhelyek kialakítása

 • Önkormányzati épület felújítása, bútorozás

 • Önkormányzati utak javítása (Ady út, Győrfiszegi út)

 • Buszmegálló elhelyezése Győrfiszeg falurészben

 • Temető bővítés

 • Ravatalozó felújítás

 • Kábel tv fejlesztés, Szélessávú internet kiépítés

 • Művelődési ház, könyvtár teljes belső felújítása.

 • Pató-hegyre vezető út felújítása, részleges aszfaltozása.

 • Pató-hegyi, Keresztúri-hegyi villámoshálózat kiépítése.

 

Naptár

Időjárás

Időjárás előrejelzés

www.idokep.hu

Látogatók száma

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counter Ma68
mod_vvisit_counter E héten114
mod_vvisit_counter E hónapban1583
mod_vvisit_counter Múlt hónapban1787
mod_vvisit_counter Eddigi látogató1804217

IP cime:: 54.81.197.127
 , 
2017.09.19. - 18:12 van